April 25, 2017

The Collaborative Wins 4 Honor Awards

  • 2017 AIA Toledo Honors Celebration

    An independent jury of architects presented The Collaborative with four Honor Awards at the April 21st AIA Toledo Honors Celebration. Each year, a new jury is selected from outside Ohio to provide a critical evaluation of the project submissions. In a blind review, jurors consider the goals, challenges and design influences of each project. This year’s Design Awards Program received seventeen entries and four 25-year award project entries. The jury selected five projects for recognition, four of them designed by The Collaborative.

  • Honor Award: La-Z-Boy World Headquarters

    From the Jury: “This project’s well organized plan reinforced [the company’s] commitment to their employees by positioning the workspaces on the outside with views to the natural landscaped campus. The 120 acre campus left 80 acres of existing forest to enjoy. The three story massing is nicely broken down in scale with a restrained natural material palette and details both inside and out. The interiors are simple and subtle with nice details and range of spaces throughout.”

  • Honor Award: Rockford University Burpee Student Center

    From the Jury: “This project reinvented a 50 year old outdated student center to one that works for a changing educational experience. The architects skillfully inserted new ceiling and wall planes under the waffle slabbed structure to make it less oppressive and create a new hierarchy of spaces. Ceiling and wall planes define a range of new meeting spaces, conference rooms, café, and places for study and collaboration. The range of materials and colors selected also help break down the strong mass of the building into more intimate intentional places throughout.”

  • Honor Award: The Collaborative’s Headquarters

    From the Jury: “Simple, elegant, and clean are the immediate reaction to seeing this office. Restrained use of materials exposing the building’s elements, contrasted with the light wood and dark wall panels create subtle nuanced spaces throughout. The plan is well organized with entry and formal conference rooms up front transitioning to open collaboration and kitchen into office and workspaces. The abundant light and views to outside throughout make this a beautiful place to work and create.”

  • Honor Award: The Andersons Corporate Headquarters

    From the Jury: “A simple plan organized around an atrium allows open views throughout the building. This corporate campus built on a former golf course takes advantage of its setting allowing light into the shallow office wings from both sides. Each wing is broken up into smaller neighborhoods by regularly spaced meeting rooms and services. The natural stone and brick ground the building at the southern entry and northern end. The ramp up to the second floor entrance into the atrium lets the visitor experience the entire interior. The metal sided exterior and wood details inside celebrate the agricultural nature of the company.”