A new addition kept classes in session throughout construction; and required occupants to move only once.

Tiffin, Ohio  Heidelberg teamed with The Collaborative for a 55,000 SF renovation of Bareis Hall, and the 42,000 SF three-story Gillmor Hall addition.  The first floor of the new Gillmor includes teaching laboratories for General Chemistry, Organic Chemistry, Physical Instrument Chemistry, Non-Majors Botany, and also a Chemistry Stock Room, Head House and Green House.

The second floor has both teaching and research laboratories for Biology Research, Field Biology 1 & 2, Genetics/Microbiology, Cell/Biochemistry/Molecular, Biochemistry/Cell Research, and Anatomy. The third floor has research space for Aquatic Biology, a Water Quality Lab, and a Trace Metals Lab.

These labs are mechanically-intensive, requiring high floor-to-floor heights.  This challenged the design team to make a tall building appear compatible with the scale and proportions of adjacent historical buildings, as well as hide an extensive quantity of rooftop equipment and exhaust stacks.

Many of the University’s buildings on the main green were built in the 1920’s of stone and clay tile in a unique variation on the collegiate-gothic style.  The design team was given the goal of harmonizing with this aesthetic.  The building’s foot print is derived from a desire to sensitively shape the southeast corner of the campus green.

Earl Walls, a Studio of HKS, provided lab planning for the project.  The labs are laid out on a 10’-6” x 30’ module to lend flexibility. 

Following the addition of Gillmor Hall, classes were relocated from the existing Bareis Hall to the new addition.  Bareis was then completely renovated, without interruption to class schedules.