Reflective of an urban alley, the dining environment includes balconies and operable facades that blur the lines between restaurant, residence hall and streetscape.

Tallahassee, Florida  Florida State University asked The Collaborative to create a dynamic dining experience along Jefferson Street as part of a new residence hall.  The project reconsiders the campus dining experience by shedding the ubiquitous Food Court model and developing an individualized Micro-restaurant dining experience.  Four micro-restaurants create strong connections to both the Jefferson Street corridor and a shared indoor dining area.  Each restaurant has its own identity and seating area with display cooking stations and freshly assembled entrees.  A central kitchen supports the four restaurants with storage, raw food preparation, bulk cooking and ware washing.  Combined, the facility provides seating for 360 indoors along with another 130 seats outside. 

The design supports blurred indoor/outdoor boundaries.  Each restaurant has a presence on both the interior dining space and Jefferson Street.  The activity of the four restaurants contributes to an energized streetscape and enhanced student life options for this portion of campus, which has been historically underserved by dining options. As an added benefit to the community, it also provides a destination and dining opportunities for tens of thousands of Seminole fans that walk Jefferson Avenue on their way to Campbell Stadium.

Once the Residence Hall design was underway, FSU invited The Collaborative to design the 1851 Micro-Restaurant dining facility.  Our team worked closely with GRC Architects (residence hall designer) to create a seamless experience.