Based on campus constraints, the new residence halls were designed within the footprint of the original facilities.

Kent, Ohio  Having completed a feasibility study for the original Stopher Hall renovation, The Collaborative was invited back by Kent State University to design two new freshman student residence facilities to replace the existing Stopher and Johnson Halls. Each building is approximately 68,000 SF and accommodates 200 beds with shared baths for every two beds. All rooms are wired for technology and furnished with loft style furniture. Community spaces include two-story social and quiet lounges, a central laundry facility and vending area per building, and a central kitchen shared by both buildings.

The facility also includes the 11,261 SF Honors College, a living/learning community located on the lower level.  This space includes classrooms, learning commons and faculty offices.

Goals of the project include improving campus-wide pedestrian circulation, respecting the May 4th memorial, and developing a residential character to support the University’s Master Plan.